Piipahdus Pietarin siltojen alle

Teksti on julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 8.6.2014.

Teksti ja kuvat: Mari Jannela

Elämysmatkat: Suurkaupunkiin voi tutustua vesireittejä pitkin meloen.

Hevoskastanja ja syreenit tuoksuvat. Joukko intohimoisia melojia valuu pietarilaisen hotellin kerroksista etupihalle. Puolet väestä on nukkunut vain muutaman tunnin tultuaan Suomesta kärryn kanssa, jossa on kuusi kajakkia. Toinen puolikas tuli aikaisemmin auton katolla matkustavien parin kajakin kera. Joukkio on kokoontunut tutustuakseen Pietariin kanavien kautta. Matkan on järjestänyt ja oppaanakin toimiva joensuulainen Juri Sevrjukov, joka on syntynyt Pietarin seudulla.

Hotellin valinta on huikea. Kajakit kannetaan hotellin pihalta kadun yli ja lasketaan kanavaan. Pudotus on lähes kaksi metriä. Laskeutumista varten ovat pikkuruiset metallitikkaat. Askelmat ovat juuri päkiän levyiset. Juri pitelee kajakkia varmoin ottein, jottei kajakki kellahda siihen tikkailta laskeutuessa.

Juri ja Pekka portaat

Juri  Sevrjukov ja Pekka Turunen valmistelemassa laskeutumista kanavaan

– Pietari on rakennettu joki- ja kanaverkoston varrelle. Siltoja on satoja, joita koristavat muun muassa hevos-, aarnikotka- ja leijonaveistokset. Kanavan rannoilla on vesipysäkkejä, joissa portaat laskeutuvat alas veden tasoon. Jokainen pysäkki on omanlaisensa, Juri Sevrjukov kertoo.

Matkaan lähdetään aamulla kuudelta. Kanavissa on siihen aikaan rauhallista ja samalla voi seurata, kuinka miljoonakaupunki herää.

Leijonasilta ja Maarit

Pietarin sillat on koristeltu korein veistoksin

– Kanavissa näkyy melojia todella harvoin, siksi tarjoamme pietarilaisille melkoisen aamuyllätyksen. Töihin matkaavat hieraisevat silmiään ja pysähtyvät ottamaan kuvia kännyköillä. Kädet heilahtavat tervehdykseksi. Siinä tuntee olevansa nähtävyys, toteaa samaisella matkalla jo kolmatta kertaa oleva enolainen Saara Immonen. – Tämä on kulttuurimelontaa. Historia on aina ympärillä.

Meloja sillan alla

Kanavissa näkyy harvoin melojia

Reissut ovat aina olleet mukavia ja joka kerta löydän jotain uutta. On eri värisiä siltoja ja tsaarin vanhoja asuntoja. Takorautakaiteet ovat kuin pitsiä. Verikirkko ja Iisakin kirkko ovat myös kanavien varrella.

Verikirkko

Verikirkon vierestä voi meloa

Iisakin kirkko

Saara Immonen meloo kohti Iisakin kirkkoa

Matkamme pysähtyy Neva -joen suulle. Iso vene pysähtyy eteemme ja estää etenemisen. Pietarissa riittää yllätyksiä.

– Siinäkin on oma viehätyksensä, kun suunnitelmat eivät pidä aina paikkaansa ja ohjelmaa muutetaan tilanteen mukaan. Tälläkin retkellä Nevan tultua suljetuksi muutaman tunnin ajaksi Putinin vierailun takia, vaihdamme vain reittiä. Yllätyksellisyys kiehtoo, Saara Immonen kertoo.

Nevan ohrana

Nevalla matkamme pysähtyy Putinin vierailun takia

Melojia kanavassa

Melojat aikaisin aamulla kanavassa

Melojia kanavassa2

Meloen Pietari näyttää erilaiselta

Rantasalmelainen Pekka Pouhula on melonnan konkari niin Venäjällä kuin Suomessa. – Minua vetää tänne aina uudelleen retkeilyn ja korkeakulttuurin kontrasti. Voin meloa päivän ja mennä illalla ja yhteen maailman hienoimmista baleteista. Eikä tarvitse olla puku päällä. Teepä se sama Pielisellä. Pietari on myös vanha inkeriläisten asuinpaikka, Pekka Pouhula toteaa.

Siltojen alla on rauhallista. Siltojen holvit on rakennettu niin, että liikenteen ääni vaimenee. -Näillä reissuilla on hienoa se, että voin mennä vapaasti. On aikaa itselle ja voi tutkia niitä kohteita, joista olen kiinnostunut kaikessa rauhassa. Toki, sellaiset venäjän lasit on hyvä pitää mielessä, Pekka Pouhula toteaa. Venäjän laseilla Pekka Pouhula tarkoittaa tällä kertaa kesän ensimmäisen helleviikonlopun jälkiä. Myöhäiset juhlijat saattavat olla vesipysäkeillä vielä aamulla, kanavissa voi olla roskia, muovia ja vesi voi olla likaista.

Pekka pietarissa

Pekka Pouhula Pietari-Paavalin linnoituksen hietikolla

– Kajakkimelojat kuuluvat samaan heimoon. Retkille osallistujat ovat rentoja, retkeilystä ja luonnosta pitäviä ja luonnosta huolehtivia. Arvostan ihmisiä ja haluan viedä heitä luontoon ja erikoisiin paikkoihin. On ilo huolehtia ihmisistä ja nähdä heidän kasvoltaan uuden kokemuksen riemu, Juri Sevrjukov toteaa.

Joukkoa katsoessa ja kuunnellessa juolahtavat mieleen sanat: huoleton, rento, sopeutuva, ikinuori, seikkailunhaluinen ja omatoiminen.

– Kerrassaan erikoinen reissu. Tapasin mukavia, samoja arvoja omaavia ihmisiä, oli maukasta ruokaa ja elämäni ensimmäinen kerta baletissa oli myös hieno kokemus. Kanavissa oli vähemmän vettä kuin odotin ja roskaa jonkin verran, kokemustaan summaa lieksalainen Pekka Turunen.

Talvikanavaan

Pekka Turunen Talvikanavaan menossa

45 sillan holvikaarta altapäin ja 36 melottua kilometriä kanavissa ja Neva-joella. Pietarin kanavat ovat lähellä ja erikoinen kokemus kokeneemmallekin retkeilijälle – varsinkin, jos ne yhdistää yhteen maailman parhaista baleteista.

TIETOKULMA

Melontamatkoja Pietariin järjestää JuriS Travel tmi.Melontamatkat sopivat jo jonkin verran melontakokemusta omaaville. Matkan hinta määräytyy palvelujen mukaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.