Vottovaara

Teksti: Pekka Pouhula            Kuvat: Pekka Pouhula, Inna Aladina, Mari Jannela

Vottovaara sijaisee Karjalan tasavallassa, Porajärven pohjoispuolella. Vaaran korkeus on 417 metriä. Viimeinen nousu tieltä on noin 200 metriä ja matkaa on n. 2,5 km. Vottovaara on eksoottinen ja mystinen paikka. Se on suosittu matkailukohde ja ainoa hankaluus sinne pääsemiseksi ovat huonot tiet. Vottovaaran laella oli muutama vuosi sitten metsäpalo ja sen ansiosta maisema on nykyään vieläkin eksoottisempi.

 

10_kartta

Niirala – Himola 280 km. Himola – Vottovaara 20 km.

11

Himolan kylässä sijaitsee Vottovaara oppaan Aleksanterin tukikohta.

Rita nousi autosta tarkistamaan, missä kunnossa silta on, eli hän ei uskaltanut istua auton kyydissä. Tällä reissulla olin omalla autolla liikkeellä, Skoda Octavia Scout:lla. Aleksanteri sanoi, että voin mennä Vottovaaraan omalla autolla koska oli hyvä syksy ja oli satanut vain vähän ja tie oli ”hyvässä” kunnossa.
Keväisin normaali autolla ei ole mitään asiaa noille teille. Aleksanterilla on hyvä kyytipalvelu, hän vie ja hakee sovitusti.

12

Ensimmäinen matka syksyllä 2013, menimme omin päin Joukon maasturilla. Silloin etsimme Vottovaaran karkean kartan avulla. Nousimme jyrkimmästä kohdasta ylös. Keijo ja Jouko pitävät lepotaukoa Vottovaaran rinteellä, samalla minäkin sain pitää tarpeellisia taukoja.

14

16

Vottovaaran rinteeltä avautui näkymä syysväreissä olevaan maisemaan.

18

Vaaran päällä oli perinteinen kulkijoiden toivomuspuu.

Ensimmäisellä matkalla 2013, kun pääsimme ylös alkoi saman tien satamaan, mietin otanko kuvia ollenkaan, kun sataa ja on harmaata. Otin onneksi kuitenkin muutaman kuvan vaikka pelkäsin kameran kastuvan. Jälkeenpäin kiitin itseäni tästä kuvasta. – Aina kun katselen tätä kuvaa niin mietin että olisipa taustalla täysikuu ja susi ulvomassa kallion päällä!

20

22

Vottovaaran seitakivi. Näitä on useita satoja, pienempiä ja isompia. Toiset sanovat, että nämä olisi ufojen tekemiä, toiset että jääkausi on nämä aikaansaanut.

24

Vappuna 2014 oli lunta vielä paikoin.

26

Vottovaaran ”klonkku”. Vottovaaran laella on paljon vänkyräpuita. Talvella vahva tykkylumi painaa latvan sykkyrälle. Joidenkin mielestä puut kasvavat väärinpäin.

28

Minun mielimaisemani syksyllä 2014.

30

Tässä isomman puoleinen seitakivi, Inna pitelee kiveä.

32

Minun mielimaisemani vappuna 2014, tuli lumisade ja maisema muuttui vaalean harmaaksi.

36

Syksyllä 2014 nousi aamulla sumu ja maisemasta tuli aavemainen.

38

Sumu haihtui nopeasti.

40

Inna poseeraa seitakiven päällä vappuna 2014.

42

Vottovaaran laelta löytyy pikkuinen järvi, jossa on juomakelpoinen vesi.

44

Inna on ”vahva” nainen. Vottovaaralta löytyy sileitä kivipintoja monesta paikkaa.

46

Maisema vappuna 2015, ”ensi” -lumi peitti maiseman.

52

Kevätkarpaloita.

54

Vottovaaralta löytyy luonnonuskovien jättämiä esineitä sieltä täältä.

64

Vottovaaran kuuluisat portaat. Moskovolainen perhe retkeili samaan aikaan keväällä 2015. Nämä portaat löytyi vasta neljännellä kerralla. Aleksanteri oli oppaana moskovalaisille ja me lyöttäydyttiin samaan ryhmään. Oikeasti tarvitaan kumisaappaat, kävellään suon yli.

66

Portaille oli jätetty muistoesine.

70

Oksiin oli ripustettu erilaisia esineitä.

72

Isoin seitakivi on nimeltään Ukko. Kuvasta löytyy ukon kasvot. Ukon vieressä pidetään kesäaikaan auringonlaskun aikaan usein palvontamenoja, laulua rummunsoiton säestyksellä.

76

Ukon vieressä olevia muistoesineitä.

80

Meikäläinen aamupalalla vappuna 2014. Kylmä aamu pakkasen puolella.

82

Muistoesine.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Vottovaara

 1. Mielenkiintoinen kertomus. Vottovaaralle tekee mieli, mutta tie on Suojärveltä saamieni tietojen mukaan niin huono, että henkilöautolla ei pääse perille. Tiellä on syviä vesipainanteita. Kuka on mainitsemasi Aleksanteri? Voiko häneltä tilata kyydin? Tiedätkö, voiko joku Himolassa tai Porajärvellä asuva kyyditä Vottovaaraan?
  Heikki

  1. Kiitos kommentista. Vottovaara on eksoottinen luontokohde, suosittu kohde.
   Tie on Himolaan saakka ihan kohtuullinen. Himolasta Vottovaaralle huonoa, olen käynyt omalla autolla (Skoda Octavia Scout) loppukesällä. Keväällä olen käynyt Aleksanterin viemänä, kerran Toyaton maasturilla. Loppukesä jos ei ole paljon satanut voi mennä omalla autollakin, paikalliset käy Ladallakin.
   Aleksanteri on Himolassa oleva monitoimimies, kauppa, kotimajoitusta, hoitaa taksimatkailun Vottovaaralle, Vottovaaran opas jne

 2. Kävin Vottovaaralla viikko sitten.

  Ei mitään asiaa teille tavallisilla maastureilla tms. Vesilammikoita 10 – 50 m pitkiä, tosi syviä, isoja ei kierrettävissä olevia kiviä.

  Mahtavat maisemat, laaja alue kiertää. Koppelon pesästä kuva huipulla 8 munaa. Hyttysiä ja hevoskärpäsiä hieman

  Olin 4 päivää heinä-elokuun 1942 partisaanien jäljessä, KTS. ”Sissiprikaatin tuho ”
  netistä. Yksi päivä 32 km vaellusta ja toinen ennen Vottovaaraa 20 km. Tumbajoki, Stukien pommituspaikka, jossa 5 suomalaista tiedustelujoukoista kaatui jne.

  Itä-Karjalaan ennen 3 päivää Sortavala-Lahdenpohja-Lumivaara, jossa 2 päivän yövaellus ilman telttaa ja rotannahka mukana. Yöllä kirjasta +/- nolla astetta.

  Tullessa Niiralassa 40 min kuulustelu kartoista. Mitä teit Lumivaarassa jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.